In de natuur zijn is goed voor de gezondheid

Geplaatst op 16-10-2022

Categorie: Dier en natuur

Mensen die tijd doorbrengen in de natuur ervaren een gevoel van rust en kalmte. Het is een plek van verfrissende en gezonde lucht, schoon water en kleurrijke planten en dieren. De term 'Natuur' verwijst naar de natuurlijke wereld, die zowel de wildernis als de menselijke en dierlijke gemeenschappen erin omvat. Gezondheidsfactoren zoals schoon water, voedselbronnen en frisse lucht zijn overvloedig aanwezig in de natuur. Veel mensen denken echter dat tijd doorbrengen in de natuur schadelijk is voor hun gezondheid. Het tegenovergestelde is waar! Voornamelijk in combinatie met fysieke inspanning, zoals roeien door de natuur of wandelen. 

Veel mensen vinden dat wandelen in de natuur een positief effect heeft op de mentale en fysieke gezondheid. Onderzoekers hebben ontdekt dat tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving stress vermindert, de lever stimuleert, de bloeddruk verbetert, de bloedstroom verhoogt en het bloed zuivert. De natuurlijke omgeving heeft een positieve invloed op je gezondheid omdat het stress vermindert, het energieniveau verhoogt en een heldere huid bevordert. In wezen moeten mensen met gezondheidsproblemen zoals huidaandoeningen of hoge bloeddruk de natuur opzoeken om hun welzijn te verbeteren. Mocht men slechter ter been zijn zouden er ook alternatieven voor wandelen bedacht kunnen worden, zo is het varen door de natuur ook erg rustgevend. Hiervoor zou men bijvoorbeeld bij Varen in Oostzaan een boot kunnen huren om door het Oostzanerveld te varen. 

Oefening is toegankelijk in de natuurlijke omgeving omdat je geen apparatuur of een coach nodig hebt om het te voltooien. Je kunt lopen, rennen of fietsen waar je maar wilt zonder schade aan het milieu te veroorzaken. Je kunt ook eten wat je wilt zonder de voedselvoorraad te vernietigen. Daarnaast zijn er natuurlijke manieren om jezelf te desinfecteren na het eten of aanraken van besmet voedsel. Schoon water is direct beschikbaar zonder gebruik te maken van middelen voor industriële productie. De natuurlijke omgeving zorgt voor een kwalitatieve training zonder extra werk. Veel mensen associëren 'natuur' met wildernisgebieden waar er weinig of geen menselijk contact is met dieren of vegetatie. Veel steden hebben echter ook natuurlijke omgevingen zoals meren, rivieren, beken en tuinen. Landelijke gebieden hebben ook natuurlijke omgevingen die bestaan ​​uit grasvlakten, bossen en berggebieden. De menselijke bevolking vermindert deze gebieden ook niet - ze zijn gewoon minder toegankelijk dan wildernisgebieden. Zelfs dieren zoals vogels, insecten, zoogdieren, reptielen en vissen bevolken deze stedelijke omgevingen. Mensen leven samen met alle soorten dieren in de natuur; dit is wat ze zo uniek maakt in vergelijking met andere ecosystemen op aarde.

De natuurlijke omgeving heeft veel fysieke voordelen voor je gezondheid omdat het schone lucht, water, voedselbronnen en ruimte voor lichaamsbeweging biedt. Mensen met gezondheidsproblemen zouden meer tijd in de natuurlijke omgeving moeten doorbrengen om hun fysieke conditie te verbeteren. Bovendien is de natuurlijke omgeving een bron van geneeskrachtige bronnen voor zowel mensen als andere dieren.